Kitcherie is een heel bekend Ayurvedisch recept.
Kitcherie bestaat uit de basis uit Basmati rijst en Gele Mungdahl. Het is een heel goed recept om je spijsverteringsvuurtje even tot rust te brengen. En daarmee een heel goed gerecht om te detoxen. Dus na een weekend met veel etentjes is het super fijn om de maandag even met Kitcherie te starten bijvoorbeeld.

Nodig:

  • 200 gram gele Mungbonen
  • 100 gram Basmatirijst
  • 1 theelepel Mosterdzaadjes
  • 1 theelepel Kurkuma
  • 1 theelepel Komijnzaadjes
  • 1 theelepel Korianderpoeder
  • 1.5 cm verse gember
  • mespuntje Asafoetida (hingpoeder)
  • 1 eetlepel Ghee
  • Groenten naar keuze
  • Koriander ter ganering

Aan de slag:

  1. Doe de gele mungbonen in een pan met ruim water en laat ze een nachtje weken
  2. Snij de groenten klein
  3. Snij de gember klein
  4. Was de gele mungbonen goed schoon
  5. Doe 1 eetlepel Ghee in de pan
  6. Doe de Mosterzaadjes in de pan en als ze beginnen te springen dan zet je het vuur zachter
  7. Doe alle specerijen erbij (gember, komijnzaad, korianderpoeder, kurkuma, Asafoetida) en bak het een beetje aan. Voeg daarna wat water toe.
  8. Doe de groenten erin en roer alles even door
  9. Voeg de Mungbonen en rijst toe en voeg water toe en roer alles weer door
    10.Laat het geheel koken tot de rijst, Mungbonen en groente gaar zijn. (de Mungbonen moeten uit elkaar vallen).
  10. Breng het gerecht op smaak met zout en garneer met verse korianderblaadjes.

Je kan enorm variëren met Kitcherie en het gerecht helemaal naar je eigen smaak maken!